Ezekbe a várakba menj húsvétkor!

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Ezekbe a várakba menj húsvétkor!

Feltöltve: 2016-03-23

A régi termek és a hatalmas kertek ismét megtelnek élettel, izgalommal, tartalmas szórakozást kínálva a húsvéti hosszú hétvégén: zenészek, táncosok, bábosok, kézművesek, ajándékok és persze finomságok várják a felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

Március 26., 27. és 28-án hét különböző helyszínen egész nap zajlanak majd a színes események. Kedvcsinálóként a várkastélyok programjaiból:

Az Edelényi Kastélyszigeten szombaton a húsvéti rendhagyó tárlatvezetés során a kastély falképeinek segítségével nemcsak a húsvéti szokásokat, valamint a 18. század ünnepi étkezését lehet megismerni, hanem a látogatók különleges játékban is részt vehetnek. A Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja, Plachi Rita a díszteremben hegedűmuzsikával kapcsolódik a programba.

Az Állatok nyelvén tudó juhász című előadás nemcsak a vidám jelenetek és a zenei hangulatok miatt lesz érdekes, hanem a különleges bábok miatt is: a művészek ugyanis a régi paraszti világ fából faragott használatai tárgyaiból „varázsoltak” szemet gyönyörködtető figurákat a játékhoz. A Miskolci Csodamalom Bábszínház művészei a bábkészítés rejtelmeibe avatják be a gyerekeket és szüleiket.

A tiszadobi Andrássy-kastélyban vasárnap keramikus, fafaragó, grillázskészítő alkot nyitástól zárásig a látogatók bevonásával. Húsvéttal kapcsolatosan készülnek a tárgyak agyagból, fából, grillázsból, ami elkészült az elvihető, megehető. Ezen kívül fellép a Dongó Együttes és lesz üvegfestés is.

A füzérradványi Károlyi-kastélyban hétfőn interaktív jelmezes tárlatvezetés, nyuszik és bárányok simogatása, népzenészek, népi játszóház, táncház valamint kézműves foglalkozás kínál mozgalmas kikapcsolódást.

A siroki Barlangvárba hétfőn hagyományőrző programok, népi mesterségek bemutatója, mézeskalács díszítés, kisállat simogató, játékos szörptúra, kalandos kedvű felnőtteknek fröccstúra, családi csapatverseny nyereményekkel, tojásfestés szépségverseny és gyermekelőadás csalogatja az érdeklődőket.

A majki Kamalduli remeteségben hétfőn a „húsvét szimbólumrendszere a magyar vallási és népi hagyományban” című előadást hallgathatják meg az érdeklődők. Az interaktív tárlatvezetés során a húsvéttal foglalkozó, húsvétra utaló elemeket kell megkeresni a Foresteria épületében. Lesz filmvetítés is. A nap húsvéti körtánccal zárul.

A nádasdladányi Nádasdy-kastélyban hétfőn Csokoládé koncert, Lakatos György fagott művész és tanítványai, kézműves foglalkozások és rendhagyó tárlatvezetés kínál tartalmas időtöltést.

Az Ozorai Várkastélyba hétfőn az Okos nyuszi húsvétja és a Sárgarépás jó napot című előadások, kézműves foglalkozások, vár kalácsa sütés, ismerkedés az ehető virágokkal és árvácska kandírozás csábít kicsiket, nagyokat egyaránt.

A vidám húsvéti hangulatot minden helyszínen kincskereső játék, vagyis a kastélyokban, várakban, kertekben elrejtett csoki tojások lelőhelyeinek felkutatása fokozza majd.