Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Laikusok szavaztak a legjobb borra

Feltöltve: 2007-09-11

Szeptember 9-én este bezárta kapuit a 16. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál leglátogatottabb rendezvénye, a Borkiállítás és Vásár a Budai Várban.

A borbírának felcsapott látogatók többek között Bock József, illetve a Heidrich Pince palackjainak ítélték a babért, de andalúziai és dél-afrikai borok is kerültek az első helyre.

Az öt napon át tartó eseményen az idén 15 ország 220 borászata 3300-féle borral várta a látogatókat. A változékony, szeles, esős idő ellenére több tízezer magyar és külföldi vendég kereste fel a magyar borágazat legrangosabb rendezvényét, ahol nem csupán a kiváló magyar és külföldi borokat kóstolhatták meg, de kitűnő könnyűzenei és dzsesszkoncerteket is meghallgathattak, illetve a legkiválóbb hazai néptáncegyüttesek produkcióit nézhették végig.

A látogatók választották ki a legjobb borokat

A borbírálónak jelentkezett látogatók szavazatai alapján a szervezők az idén is több kategóriában ítélték oda a Fesztivál Bora címet. A tokaji borkülönlegességek közül a Heidrich Pince 2003-as évjáratú, 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a vörösborok közül pedig Bock József Villányi Syrah 2005-ös palackja került ki győztesen. A legjobb fehérbor a 2006-os évjáratú Törley Pezsgőpincészet Szent István Korona Etyek - Budai Irsai Olivér lett, az édes fehérbor kategóriában az andalúziai Perez Barquero Corazon Latino bora vitte el a pálmát. A díjnyertes rosé a dél-afrikai Seidelberg Wine Estate 2007-es bora, a Seidelberg Rosé lett, a pezsgők küzül pedig a Törley Pezsgőpincészet Törley Jubileumi Cuvée Extra Dry ízlett a legjobban a látogatóknak.

A Borfesztivál programsorozatának következő felvonása a SpektrumTV Boregyeteme lesz, amelyet szeptember 11-13. között rendeznek a Magyar Kultúra Alapítvány székházában. Az első napon a bor és egészség, a bor és szépség lesz a téma, a második napon Dél-Afrika borairól, borvidékeiről hallgathatnak - kóstolással egybekötött - előadásokat az érdeklődők. A harmadik nap témája a hungarikum szőlőfajták és a magyar bormarketing lesz.

Szeptember 13-án este a Hadtörténeti Múzeum lesz a helyszíne a Jótékonysági Borárverésnek, ahol több mint 40 tétel kerül "kalapács alá". A magyar borkülönlegességek mellett dél-afrikai borokra is lehet majd licitálni. A bevételt a szervezők - a Magyar Szőlő és Borkultúra Kht. - ismételten a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak utalják át. A Borfesztivál gálakoncerttel zárul szeptember 18-án, a Művészetek Palotájában.

Deluxe Magazin