Val Gardena, a mesebeli völgy

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Val Gardena, a mesebeli völgy

Feltöltve: 2010-03-01

Val Gardena nyáron a természeti szépségek egyedülálló tárháza, télen álomszép hófödte vidék hatalmas sziklacsúcsokkal.

A látogatókat hangulatos éttermek, gyerekbarát szállodák, hagyományokban gazdag környék, kulturális és művészeti rendezvények egész sora várja.

A Dolomitok minden évszakban képes elbűvölni szépségével a turistákat. A három hangulatos kis falu, Ortisei (St. Ulrich), St. Christina és Selva (Wolkenstein) nyolc kilométeres távolságon belül, nemcsak páratlan természeti és kulturális kincsket rejt, hanem számos lehetőséget is kiínál ezek felfedezésére. Gardena világszerte ismert sí-és túraterep az aktív turisták számára, számos magas kategoriájú szálloda, vendégházakat, síiskolák, felvonók ás sípályák egész hálózata várja a vendégeket. Innen ered a rétoromán kultúra, amely ma is felfedezhető a nyelvben, a mesteri fafaragásokban, a gazdag hagyományokban és a helyi szokásokban. 2009 júniusában az UNESCO felvette a Dolomitokat a világ legszebb tájainak a listájára, sőt a Dolomitok megpályázta az UNESCO világörökségi címet. A környezettudatos turisták számára még egy tudnivaló: a tömegközlekedést nagyrészt napenergiával üzemeltetik a völgyben, mert az egyik legfontosabb dolognak a természet védelmét tartják.

Ha újra itt a nyár

Nyáron Gardena környékét az idilli hegyi farmok, a virágzó legelők és a mélykék gleccsertavak említésével lehet a legjobban leírni. A legendás Val Gardena így számtalan variációját kínálja a természetjárásnak, lehetőséget adva azoknak a családoknak és a természet szerelmeseinek, akik aktív kikapcsolódást keresnek a hegyek között. A híres hegymászó, Reinhold Messer nem véletlenül mondta: “lehet, hogy a Dolomitok nem a legmagasabb, de biztos, hogy a világ legszebb hegysége”. A napsütötte legelők 2518 méteres magasságig nyúlnak, miközben a 3181 méter magas Langkofel csúcs tornyosul föléjük. A vendégszeretnek több évszázados hagyománya van Gardenában: nemcsak ínyenc éttermek, hanem tradícionális kocsmák és hangulatos alpesi kunyhók is evésre-ivásra csábítanak. A kultúra iránt érdeklődők többek között a ValgardenaMusika című koncertsorozatot élvezhetik, részt vehetnek a hagyományos “Val Gardena jelmezben” nevű fesztiválon, vagy megnézhetik a “Unika” szoborkiállítást. A “Val Gardena Alpesi Hét” alatt is sorra szervezik a különböző nehézségi fokú túrákat. Minden évben június-júliusban tartják a “Sella Ronda Kerékpáros Napot”, amikor egy napra kitiltják a motoros járműveket az utakról, ami kerékpárosok tömegeit vonzza a Sella Mastiff körüli utakra. A tönmegközlekedést is igénybe lehet venni: a Valgardena Card tulajdonosai júniustól októberig korlátlanul használhatják a 12 liftet, és az összes buszjáratot a völgyben és dél-kelet Tirolban. Ez a kártya 3 és 6 napos változatban is kapható.

Amikor egy álom megvalósul: havas varázslat

A magas hegyek között télen a síelésé a főszerep. Több, mint 175 kilométernyi pályarendszerével, 83 liftjével és a híres “Sellaronda”-val Gardena az egész Alpok egyik legkiválóbb síterületének számít. Része a világ legnagyobb pályarendszerének, a Dolomiti Superski-nek, amely összesen 1220 kilométer hosszú pályarendszert foglal magába 12 régióban, ebből 500 kilométeres pályarendszert a Sella Massiv körül. Utóbbi ráadásul össze van kötve a közeli Alpe di Suisi (Seiseralm)-val, amely a téli sportok paradicsomának számít. A szezon minden évben a FIS Ski World Kupa versennyel kezdődik, ezt követi a többi havas verseny. Azoknak a síelőknek, akik csendesebb környezetben szeretnék élvezni a havat, azoknak a monte pana-i és a langental-i síközpontot lehet ajánlani, ahol 40 kilométernyi pálya áll rendelkezésükre. Mivel a pihenés is része a téli kikapcsolódásnak, az egész napos sportolás után érdemes igénybe venni valamelyik wellness-központot, vagy belepillantani a helyi falvak életébe. Családias szállodák és gyerekbarát síiskolák biztosítják, hogy az első élmény a legkisebb vendégek számára is maradandó legyen.

Decemberben adventi vásárt, hó- és jégszobor-versenyt rendeznek, és megemlíthetjük még a "Val Gardena Ciasp" versenyt, a Südtirol Gardenissima versenyt, vagy a Sellaronda sí maratont, amelyek rendkívül népszerűek a látogatók körében is. Dolomiti Superski-bérlet, hóbiztos, karban tartott pályák, modern felvonók, sívonat, színvonalas szállodák és hangulatos családi panziók, wellness lehetőségek egész sora, rengeteg napsütéses óra, mindez viszonylag kis távolságon belül – nem csoda, hogy Gardena egyike a legnépszerűbb sírégióknak az egész Alpokban.